Band of Brothers - Serial

Review:

Serial istoric, documentar, aventura, drama, actiune
Runtime: 10h - 10 episoade (1h)


9.5








Band of Brothers

(2001)



   M-am uitat foarte greu la acest mic serial, la aceasta mini serie istorica cu elemente de documentar, mi-a fost greu sa privesc prea multe episoade unul dupa altul, dar acest fapt nu se datoreaza vreunui defect, nuuu, nici pe departe, mi-a fost greu deoarece stiam ca e real, iar sufleteste m-a cam distrus.
   Probabil nu ai auzit in viata ta de acest serial. E in regula, e foarte putin cunoscut, nici eu nu stiam de el. Am ajuns sa-l vad dupa ce am consultat o lista cu cele mai bune serii TV conform rating-urilor IMDB ( da, stiu ce ziceti, ca iau filme de pe IMDB si le pun aici si etc, nu, nu are nimic de-a face, pur si simplu mai arunc un ochi pe acolo sau pe Rotten Tomatoes sa vad ultimele productii si sa fiu la curent, nicio recenzie de pe acest blog nu a fost influentata de notele IMDB, chiar daca se intampla ca unele note sa fie asemanatoare. Singurul lucru pentru care folosesc IMDB la recenzii este ca sa imi aduc aminte de mici detalii precum numele tuturor actorilor, numele intreg al acestora, cateodata ca sa vad in ce an a aparut, etc, da hatere? Am lamurit? Mersi ). Revenind, seria noastra are un numar de 10 episoade, fiecare a cate o ora. Ce trebuie sa stii tu despre acest serial? E vorba despre 101st Airborne Division sau Divizia Aeropurtata 101 care este cea mai competenta, cea mai titrata si cea mai onorabila divizie militara din interiorul armatei Statelor Unite, iar aceasta a castigat foarte mult respect in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Prin urmare, serialul iti va prezenta aventurile sangeroase ale diviziei din timpul razboiului.



Comentariu personal:

   Cum am spus, serialul este unul istoric si cu anumite trasaturi tip documentar, dar credeti-ma ca nu o sa va plictiseasca. Povestea este uimitoare si e minunat sa stii prin ce au trecut acei oameni. Pe tot parcursul unui episod ma simteam ca si cum stateam fata in fata cu un bunic, unchi, persoana in varsta, lucru pe care serialul oricum va incerca sa ti-l ofere, iar acea persoana in varsta isi povesteste dramele de razboi, iar tu in timp ce asculti la ce povesteste te simti introdus in povestea personajului, te simti ca si cum ai fi pe front in locul lui. Minunat!
   Personajele sunt reale, au existat, au trait, au supravietuit, au murit exact ca in serial. Este foarte emotionant. Aici nu o sa ai parte de personaje cliseice sau tipic cinematografice pentru ca aceste personaje au fost persoane reale cu trasaturi reale. Cat despre actorii care interpreteaza acesti bravi oameni ai istoriei, nu pot zice decat jos palaria pentru emotiile pe care le-au transmis prin ecran si pentru suspansul pe care il creaza de fiecare data la scenele de razboi. Exista intr-adevar si actori destul de mediocrii, unii chiar slabi, dar pe acestia ii regasesti in personaje cu un screentime mult mai mic.
   Efectele speciale nu sunt chiar uimitoare, poti zice ca sunt foarte bune si cam atat, nu e nimic inovator, nimic care sa te uluiasca, dar nici nu trebuie, pentru ca serialul este cum imi place mie, turnat 98% in locatii adevarate, cu elemente adevarate din natura mama cat si cea urbana, iar efectele sunt folosite doar in timpul bataliilor, iar pentru asta, calitatea lor ma multumeste. Acestea isi fac datoria de a te prinde cu ghearele si a te tine atent la actiune, chiar sa te atraga in peisaj.



   Sonorul pe de alta parte mie mi s-a parut putin nebalansat in sensul ca in scenele calme de discutie se auzea normal, cateodata chiar putin prea incet si nu auzeam nimic, iar in timpul scenelor de lupta efectiv imi bubuiau boxele. Inteleg ce voiau sa faca, sa redea intocmai realitatea acelor vremuri, dar pentru telespectatorul de acasa inseamna earrape, contrastul audio intre scenele normale si cele de lupta era prea mare, muuult prea mare.
   Machiajul si dressing-room-ul au adus puncte mari productiei. Costumele sunt senzationale, uniformele si toate elementele de figuratie sunt geniale. Felicitari echipei la aceasta parte!
   Seria este superba, dar cel putin pe mine m-a ravasit sufleteste. Nu am varsat lacrimi cum am varsat la A Ghost Story sau la diferite filme, dar a fost mult mai naucitor. Aveam senzatia ca o sa incep sa plang cu lacrimi la multe faze, tindeam sa inchid episodul din cauza durerii pe care mi-o provoca, iar acest lucru m-a cucerit la aceasta serie... Faptul ca, dupa cum mai spusesem mai sus, personajele prezentate au existat si au trecut prin acele aventuri, prin acele drame, prin acele chinuri, faptul ca vad oameni murind m-a facut sa ma gandesc ca aici nu e vorba de ceva obisnuit, unde moare caracterul si asta e, aici chiar a murit un om, exact in felul asta, exact in locul asta. Seria poate fi impartita in 2 linii ca sa zic asa, linia din trecut cu seria propriu-zisa unde arata clar ce s-a intamplat si linia din prezent cu vetaranii de razboi care sunt ecranizati in linia intai, iar aici veteranii sunt intr-o camera intunecata si povestesc cateva amanunte. La un moment dat exista o scena in care un personaj isi pierde piciorul in lupta dar si pe cel mai bun prieten, apoi se face o schimbare de cadru catre camera intunecata unde stau veteranii si ne vorbeste un om cu cicatrici emotionale si zice ca ar da timpul inapoi sa il poata salva, apoi, mai tarziu, il vezi pe acelasi om cum se ridica cu carje si vezi cum are un picior lipsa, momente ca asta m-au distrus pentru ca iti dai seama ca totul s-a intamplat intocmai. Ti se formeaza un gol in stomac, si un nod in gat caruia daca ii dai drumul vei plange in hohote.


   Singurul defect de remarcat este introducerea destul de proasta a personajelor. La final de serial eu stiam doar vreo 8 sau 9, maxim 10 personaje dupa fata, adica stiam numele lor dar nu ii recunosteam pe ecran. In plus sunt multe personaje adaugate in permanenta, gen, vin intariri noi pentru Easy Company si pe langa cei vreo 30 de la inceput pe care ar trebuie neaparat sa ii cunosti, in fiecare episod apar 5-6 personaje noi, dar asa se intampla fiind data sursa istorica a seriei. Acest mic defect plus nebalansarea sonora au indepartat productia de un scor perfect.
   In final, seria asta e naucitor de buna si recunosc ca este serialul cel mai bun realizat si cu siguranta nu va exista un serial mai bun ca acesta in viitorul apropiat.Vi-l recomand cu cea mai mare caldura, serialul merita muuult mai multa atentie. Este intr-adevar cel mai bun serial pe care l-am vazut, dar nu e preferatul meu, preferatul meu va fi revizuit undeva prin vara viitoare daca stiti la ce ma refer #S8.



Directori: De obicei nu comentez la directori si/sau actori, dar in acest caz, producatorii cel putin trebuie prezentati cu aplauze... 

Tom Hanks
Steven Spielberg

Actori:

Damian Lewis - Liutenant Richards Winters
Scott Grimes - Donald Malarkey
Ron Livingston - Lewis Nixton 
Shane Taylor - Lipton Carwood
Rick Gomez - George Luz
Michael Cudliz - Bull / Denver Randleman
James Madio - Perconte
Neal McDonough - Compton
Frank John - William Guarnere



Comentarii